Hoe zit dat nou, met dat verschil tussen de toertocht en de wedstrijd?

Waarom is er een onderscheid gemaakt tussen toerroeiers en wedstrijdroeiers?

In voorgaande jaren bleek dat – vooral aan de start – wedstrijdroeiers wat gedisciplineerder waren dan toerroeiers. Het gaat dan om zaken als op tijd aan de start verschijnen, verenigingskleding dragen, etc. Om problemen daarmee te voorkomen hebben we de velden (iets) meer uit elkaar gehaald. Bij toerroeiers gaan we wat coulanter met de regels om dan bij wedstrijdroeiers.
Maar ze komen dan ook niet in aanmerking voor de prijzen.

Als je meedoet in het wedstrijdveld verwachten we dat je echt op tijd bij de start bent en je verenigingstenue draagt – in dat laatste zijn we milder als de omstandigheden zwaarder zijn.

Ik twijfel of onze ploeg als wedstrijd- of als toerploeg mee moet doen.

Als je verwacht dat je langer over de marathon doet dan zes uur, geef je dan op als toerploeg. Je komt dan in een vroeg vertrekblok terecht.
Verwacht je er korter over te doen dan vijf uur, geef je dan op als wedstrijdploeg. Je start dan later. Verwacht je een eindtijd tussen de vijf en zes uur, dan kun je kiezen.

Wat gebeurt er als ik de verkeerde categorie kies?

Je kunt dan gewoon starten, maar loopt het risico dat je passeert vóórdat de controleposten aanwezig zijn (als je te snel bent) en dat je eindtijd dus niet genoteerd wordt. Of, als je te langzaam bent, je passeert te laat en kunt de tocht niet uitvaren. Vanwege het vroege donker moet iedereen namelijk om vijf uur binnen zijn.