Let op: in 2023 wordt een andere route gevaren dan eerdere jaren!

Let op!

  • Hou altijd stuurboordwal!
  • Beroepsvaart heeft altijd voorrang; daaronder vallen óók de rondvaartboten.
  • Word je ingehaald: maak ruimte.
  • Wil je inhalen en gaat dat niet snel genoeg: ga niet opjagen.
  • Wie omwille van een goede tijd onverantwoord risico neemt of zich onsportief gedraagt kan een sanctie krijgen (bijvoorbeeld uitsluiting).

Liever downloaden?

De complete routekaart vind je hier als een fijne PDF.
Dit is de routebeschrijving als PDF.

Routebeschrijving

De precieze routebeschrijving voor 2023 volgt nog.

Helaas is het door een stremming niet mogelijk het klassieke rondje Driemond, Abcoude, Ouderkerk te roeien. Daarvoor in de plaats varen we de Amstel af naar Uithoorn en weer terug.
0 kmVerlaat de haven van RIC aan BB, richting zuid / zuidwest. (De exacte starlijn wordt op het stuurliedenoverleg bekendgemaakt) Houdt stuurboordwal, er kan beroepsvaart zijn. Je vaart de Amstel af, en passeert Ouderkerk en Nes aan de Amstel. Let in Ouderkerk op dat je op de Amstel blijft.
15 kmVóór de (gestremde) brug in Uithoorn is de controlepost, hier keer je en vaar je weer terug.
Let op dat je weer stuurboord houdt.
30 kmRIC aan SB.
Als je eerder dan 11:30 bij RIC arriveert, moet je tot 11:30 wachten voordat je door kunt varen, anders mis je alle volgende controleposten.
Passeer je RIC later dan 13.30, dan is de tocht hier afgelopen omdat je niet voor donker terug zal zijn. Eventueel kun je nog een klein rondje doen. Passeer ja na 15.00, dan kan ook dat niet meer.
Volg de Amstel, onder de Berlagebrug, de nieuwe Amstelbrug en de Torontobrug door.
32 kmMeteen ná de Torontobrug, vóór het Amstelhotel, SB uit, de Mauritskade
34 kmAan het einde van de Mauritskade vaar je onder een brug door. Aan BB zie je een molen, je maakt een flauwe bocht naar SB. Let op: dit is anders dan eerdere edities. Je vaart nu op het Lozingskanaal.
Na vijf bruggen (spoor en voetbrug dicht bij elkaar) en anderhalve kilometer ga je tweemaal bakboord. Je vaart over de Nieuw Vaart terug. Je passeert opnieuw de molen aan BB. Ga vrijwel rechtdoor op de Nieuwe Vaart.
38 kmNa nóg + een km volgt een brug en zie je NEMO: een groot gebouw in de vorm van de boeg van een schip. Je gaat (gedwongen) naar SB, vervolgens naar BB en vaart om NEMO heen.
De komende vijf kilometer kenmerken zich, vooral op de grachten, door smalle bruggetjes, rondvaartboten en lastig manoeuvreren. Dit is voorlopig het laatste moment om te wisselen van stuur. Zorg voor een ervaren en doortastende stuur!! Let ook op kruisend verkeer vlak achter alle bruggen: ook de boeg moet alert zijn!!
39 kmAls je volledig om NEMO heen gevaren bent, zie je in de verte een kleine onderdoorgang in de weg. Daar vaar je in. ’s Gravenhekje / Kalkmarkt op, iets later de Oude Schans.
41 kmNa nóg drie bruggen, waaronder één hele lange, is de Amstel. Opletten: kruisend verkeer! Op de Amstel BB, onder de Blauwbrug door, tweede gracht SB, de Keizersgracht op. (Laatste doorkomst is hier 14.30, daarna doorvaren over de Amstel naar RIC). Er volgen in totaal 14 bruggen.
44 kmAls je niet verder kan, BB uit, de Brouwersgracht op. Na één brug (pas op!) opnieuw BB uit, de Prinsengracht op.
47,5kmJe vaart de Prinsengracht helemaal uit, 14 bruggen later ben je weer op de Amstel. Opletten en SB uit.
48,1 kmBij het Amstelhotel, vóór de Torontobrug, ga je SB uit, de Stadhouderskade op.
De laatste doorkomst is hier 16:00. Ben je later, vaar dan door op de Amstel naar RIC, anders ben je niet voor donker terug.
49,2 kmVlak vóór het Rijksmuseum ga je scherp BB uit (even opletten, de doorgang ligt niet goed in het zicht)
50 kmNa bijna anderhalve km kom je op een vijfsprong, bij o.a. roeivereniging De Amstel. Je gaat BB uit.
51,5 kmDoorvaren tot je weer op de Amstel bent, daar SB uit. Na de Berlagebrug zie je RIC liggen. Pas op bij het oversteken!
52,5 kmBlijf tegenover RIC aan stuurboord varen. Als je voorbij de rode glijbaan bent, ben je gefinisht!

Deel 1 - alternatieve route: op en neer naar Uithoorn

Deel 2 van de route: de alternatieve stadsroute van 2023