Let op: hieronder staat de standaard route – in 2023 zal daar van afgeweken worden. De precieze route volgt nog.

Let op!

  • Hou altijd stuurboordwal!
  • Beroepsvaart heeft altijd voorrang; daaronder vallen óók de rondvaartboten.
  • Word je ingehaald: maak ruimte.
  • Wil je inhalen en gaat dat niet snel genoeg: ga niet opjagen.
  • Wie omwille van een goede tijd onverantwoord risico neemt of zich onsportief gedraagt kan een sanctie krijgen (bijvoorbeeld uitsluiting).

0 kmDe startlijn is tussen de rode boei en RIC. Vaar in oostelijke /noordoostelijke richting, onder de spoorbrug door. Vanaf daar volg je de Weespertrekvaart, die als vanzelf overgaat in de Gaasp. In totaal ongeveer 10 kilometer.
(Let op: na 800 m kanaal naar SB niet inslaan, loopt dood. Na 2 km splitsing: SB aanhouden, BB loopt dood).
6 kmOnder brug door, vanaf daar langs de provinciale weg blijven varen, je bent ondertussen op de Gaasp
8 kmPassage onder de A9
10 kmIn Driemond, in de bocht naar BB, SB uit, onder klein bruggetje door. Je vaart nu op het Gein.
Let op! Wie het bruggetje mist, komt na 300 m. onder een andere brug door en vaart vervolgens het Amsterdam-Rijnkanaal op. Gevaarlijk! Ga terug!
16 kmJe vaart over het spoor heen en onder een brug door, Abcoude in. Hier wordt de tijd voor maximaal 30 min. stilgezet i.v.m. de nauwe doorgang die volgt van ca 1 km.
17 kmZeer lage brug onderdoor, stuurboord aanhouden. Je vaart op de Angstel. Bij de tweede brug op de Angstel (na 500 m) start de tijdwaarneming weer.
18 kmHet Abcoudermeer. BB aanhouden, de Holendrecht op.
21 kmRestaurant de Voetangel. Stuurboord aanhouden. Na 1,5 km vaar je onder de A9 door en daarna Ouderkerk in om uiteindelijk op de Amstel uit te komen
23 kmDe Amstel. SB. Houdt stuurboordwal, er kan beroepsvaart zijn.
30 kmRIC aan SB. Passeer je RIC later dan 13.30, dan is de tocht hier afgelopen omdat je niet voor donker terug zal zijn. Eventueel kun je nog een klein rondje doen. Passeer ja na 15.00, dan kan ook dat niet meer. Volg de Amstel, onder de Berlagebrug, de nieuwe Amstelbrug en de Torontobrug door.
32 kmMeteen ná de Torontobrug, vóór het Amstelhotel, SB uit, de Mauritskade
34 kmAan het einde van de Mauritskade vaar je onder een brug door. Aan BB zie je een molen, waar je omheen vaart: binnen 100 meter een tweede en een derde brug. Je zit op de Nieuwe Vaart.
35 kmNa ongeveer een kilometer volgt een brug en zie je NEMO: een groot gebouw in de vorm van de boeg van een schip. Je gaat (gedwongen) naar SB, vervolgens naar BB en vaart om NEMO heen.
De komende vijf kilometer kenmerken zich, vooral op de Keizersgracht, door smalle bruggetjes, rondvaartboten en lastig manoeuvreren. Dit is voorlopig het laatste moment om te wisselen van stuur. Zorg voor een ervaren en doortastende stuur!! Let ook op kruisend verkeer vlak achter bruggen: ook de boeg moet alert zijn!!
36 kmAls je volledig om NEMO heen gevaren bent, zie je in de verte een kleine onderdoorgang in de weg. Daar vaar je in, het ‘s Gravenhekje / de Kalkmarkt op, iets later volgt de Oude Schans.
37 kmNa nóg drie bruggen, waaronder één hele lange, is de Amstel. Opletten: kruisend verkeer! Op de Amstel BB, onder de Blauwbrug door, tweede gracht SB, de Keizersgracht op. Er volgen in totaal 14 bruggen.
40,5 kmAls je niet verder kan, BB uit, de Brouwersgracht op. Er volgen 4 bruggen.
41,5kmBB uit, de Nassaukade op. Na driehonderd meter komt een splitsing: houdt BB aan, blijf op de Nassaukade.
44 kmNa ongeveer twee kilometer ga je SB uit, de Jacob van Lennepgracht op. (Dat is de tweede mogelijkheid SB na de splitsing)
45,5 kmBB: de Kostverlorenkade.
47,5 km(ná: de tramremise aan BB): je neemt de tweede kleine doorgang naar BB, naar het Olympisch Stadion toe. Meteen naar SB, daarna weer (gedwongen) BB. Je vaart a.h.w. om het stadion heen.
50,5 kmVijfsprong, je neemt de 2-de afslag, min of meer rechtdoor. (de Amstel staat aangegeven).
52,5Na nog eens 2 km kom je op weer op de Amstel. SB. Na de Berlagebrug zie je RIC liggen. Pas op bij het oversteken!
54 kmAls je tussen de rode boei en RIC doorvaart, ben je gefinisht!!

Deel 1 van de route: een rondje Abcoude

Deel 2 van de route: het rondje door Amsterdam